Dojrzały miód

Każdy prawdziwy miód z ula musi dojrzeć by zachował swoje najlepsze walory smakowe i właściwości. Ale każdy miód musi w ulu dojrzeć.

Przyjmuje się, że dojrzały miód to taki, który zawiera nie więcej jak 18-20% wody. To oznacza, że każdy miód zawierający większą ilość wody będzie niedojrzały i może po czasie sfermentować w słoiku. Każdy też miód pozyskuje się na zasadzie wirowania ramek z zasklepioną przez pszczoły powierzchnią.

Pszczelarz właśnie po tym poznaje, że taki miód można wirować. Warunek jest jeden poszycie plastra zasklepem musi sięgać 3/4 jego powierzchni obustronnie. Taki miód jest przez pszczoły zabezpieczony i posiada właśnie mniej niż 20 % wody.

 

Postać płynna miodu to patoka, a przekształcający się płynny miód przechodzi z każdym dniem za sprawą glukozy w miodzie do postaci krystalizującej, noszącej nazwę krupiec. Jest to normalna i nieunikniona aktywność prawdziwego miodu pszczelego. A więc każdy miód musi skrystalizować , a jego szybkość zależy od pochodzenia nektaru, z którego powstał. Dla przykładu najszybciej krystalizuje miód rzepakowy – nawet około 1 tygodnia, a najwolniej miód akacjowy – nawet około 1 roku.

Tegoroczna pogoda pozwala na dobre wykorzystanie pożytku przez pszczoły, co na pewno cieszy nie jednego pszczelarza. W końcu za 2-3 tyg pozyskamy pierwszy miód, który dla większości pszczelarzy w Polsce jest masowym, towarowym miodem. Oby tylko pogoda pozwoliła i pszczoły myślały o pracy, a nie o ucieczce na drzewo. Tym wszystkim jednak musi kierować pszczelarz. Darz Bór!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciekawe i oznaczony tagami dojrzały miód, miód. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *