Gatunki miodu

A teraz wreszcie coś dla smakoszy miodu i osób nie związanych z fachem pszczelarza.

Badania wykazały, że miód produkowany przez pszczoły z okolicy w której żyjemy ma najlepsze właściwości lecznicze na mieszkańców tego samego terenu, na którym pracują pszczoły. Dlaczego akurat tak? A to dlatego, że tam gdzie żyjemy mamy najczęściej stałe powietrze, filtrowane przez kwitnące drzewa, krzewy, rośliny i zioła. Oczywiście im więcej przemysłu i spalin samochodowych tym powietrze staje się mniej zdrowe dla człowieka. Organizm ludzki, który otrzymuje taki miód z okolicy może mieć właśnie lepszy wpływ na zdrowie i samopoczucie. Jest to jednak mało istotne. Najważniejsze jest aby miodu spożywać jak najwięcej, bo zawiera dziesiątki witamin( między innymi: B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę) oraz minerałów (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne).

Miód akacjowy
w stanie płynnym kolor bezbarwny lub jasno słomkowy, długo nie krystalizuje. Stan
skrystalizowany kolor jasnosłomkowy, kremowy. Miód o słabym zapachu kwiatu akacji. Bardzo słodki,
lubiany przez dzieci.
Zastosowania lecznicze:
Zaleca się diabetykom i małym dzieciom, ma odczyn zasadowy, pomocny
przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych.

Miód lipowy
w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawy. Po skrystalizowaniu ma kolor
żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku z lekką goryczką.
Zastosowania lecznicze:
Działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo i
przeciwkaszlowo. Stosowany przy przeziębieniach, w stanach niepokoju,
bezsenności.

Miód gryczany
wstanie płynnym kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu kolor
brązowy. Miód o silnym zapachu gryki, smak ostry lekko piekący.
Zastosowania lecznicze:
Nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia na tle
miażdżycowym i nadciśnieniu. Zawartość magnezu czyni go pomocnym
przy kuracji nowotworowej. Zalecany w stanach wyczerpania nerwowego.
Pomocny przy zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry.

Miód malinowy
w stanie płynnym kolor żółtawy. Po skrystalizowaniu żółtozłocisty. W smaku
łagodny lekko kwaskowaty o lekkim zapachu malin. Lubiany przez dzieci.
Zastosowania lecznicze:
Przeziębienia i stany gorączkowe, działa napotnie, w schorzeniach górnych
dróg oddechowych, nieżyt żołądka, niedokrwistość. Przeciwmiażdżycowy.

Miód rzepakowy
w stanie płynnym kolor słomkowy. Po skrystalizowaniu biały lub kremowy. W
smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów.
Zastosowania lecznicze:
W chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,
wątroby.

Miód spadziowy
w stanie płynnym szary, zielonkawy. Smak lekko żywiczny. Po skrystalizowaniu
tworząsię grudki.
Zastosowania lecznicze:
Jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstyny oraz dużo białka.
Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii. Leczy z
powodzeniem nieżyty górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości
przeciwrakowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.

Miód wielokwiatowy
w stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy.
Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak uzależnione od rodzaju
oblatywanego kwiatu.
Zastosowania lecznicze:
Alergie, katar sienny, ogólnoleczniczy.

Miód wrzosowy w stanie płynnym kolor ciemnobrunatny. Po skrystalizowaniu pomarańczowy lub
ciemnobmnatny. Smak lekko gorzkawy, galaretowaty, zapach kwiatów wrzosu.
Zastosowania lecznicze:
Choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata, zapalenia jelit, biegunki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciekawe i oznaczony tagami gatunki miodu, miód, rodzaje miodu. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *