Jak przechowywać miód?

image001Krystalizacja zależy od warunków przechowywania

Naturalnym procesem, jaki występuje podczas przechowywania miodu, jest jego krystalizacja. Podczas tego procesu glukoza krystalizuje szybciej, fruktoza natomiast pozostaje w otaczającym syropie. Pewne miody krystalizują od razu w całej masie (np. rzepakowy), inne natomiast krystalizują wolno, zaczynając od dolnych warstw. Proces ten nie obniża jakości miodu i wynika głównie z warunków i czasu przechowywania. Miód przechowywany w temperaturze 17-18°C szybko krystalizuje, temperatura poniżej 0°C powoduje zahamowanie krystalizacji, natomiast w temperaturze 25-35°C następuje upłynnianie miodu.

Wielu klientów często podejrzewa pszczelarza o fałszowanie miodu lub jakieś złe praktyki z miodem. Wystarczy, że w danym roku miód zostanie odebrany od pszczół z zawartą w sobie większą ilością wody, np. nie 18-19% a 20-21% i już wtedy w temp. powyżej 18`C mogą zaczynać się problemy z puchnięciem, a potem nawet z fermentacją. Należy zatem słoiki nieotwarte – przechowywać w temp. poniżej 18`C, a najlepiej w granicach 5-10`C. Zwrócić muszę uwagę jeszcze na fakt „pączkowania” miodu nawłociowego, bo z tym miodem my pszczelarze mamy trochę kłopotów. Dla przykładu miód z nawłoci stojąc nieotwarty w ciepłej kuchni wylewa się ze słoika. Dzieje się tak dlatego, że zawarty pyłek zaczyna pęcznieć w cieplejszych temp. Aby do tego nie doszło miód nawłociowy polecamy naszym klientom trzymać w lodówce. Jeśli jednak dojdzie to takiej sytuacji, miód taki świetnie nadaje się do zrobienia nalewki – wystarczy dodać 2 litry wódki, kilka cytryn i mamy świetny rozgrzewający trunek.

Z dala od mocnych zapachów

Miód bardzo łatwo chłonie obce zapachy. Z tego względu nie należy go przechowywać z produktami o silnym swoistym aromacie. Najkorzystniejsze jest przechowywanie miodu w niższych temperaturach, np. w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w szklanym. Nie powinno się przechowywać miodu w naczyniach metalowych, gdyż miód może mieć metaliczny posmak.

Szczelnie zamknięty

Miód jest produktem bardzo higroskopijnym, czyli bardzo łatwo wchłania wodę lub parę wodną z powietrza. Gdy przechowujemy miód w nieszczelnym naczyniu, górna warstwa miodu może ulec rozrzedzeniu. Takie warunki mogą spowodować, że rozwiną się drożdże, które wywołają fermentację, co może zmienić smak miodu lub spowodować, że stanie się on niezdatny do spożycia. Czasem fermentacja zachodzi także w miodzie dojrzałym, przechowywanym w suchym, ale zbyt ciepłym pomieszczeniu. Natomiast przechowywanie miodu w zbyt suchych warunkach może spowodować nadmierne jego wysychanie.

W artykule wykorzystałem dane ze strony http://medycyna-alternatywna.wieszjak.polki.pl/apiterapia/292145,Jak-przechowywac-miod.html

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciekawe, Leczenie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *