Krystalizacja miodu w 2012 roku

Jeśli ktokolwiek kupuje teraz miód lub będzie go nabywał w następnych miesiącach niech zwróci uwagę na jego konsystencje. Na dzień dzisiejszy wszystkie miody wiosenne są już skrystalizowane, a do nich należą: miód z wierzby, miód z klonów, miód mniszkowy, miód rzepakowy, miód z sadów owocowych, miód wielokwiatowy. Także miody odebrane w czerwcu – wszystkie oprócz akacjowego – powinny już krystalizować. Dzieje się tak dlatego, że naturalna ilość glukozy w miodzie powoduje przekształcenie jego z postaci płynnej w stałą. Im bardziej pomieszczenie przechowywania miodu będzie chłodniejsze, tym krystalizacja będzie przebiegać szybciej. I jest to zgodny z naturą proces, który każdy konsument miodu powinien zaakceptować jako coś prawidłowego. Niestety niektórzy pszczelarze stosują techniki przywracające płynność miodu, zamiast poszerzać świadomość klientów. Szczególnie często widzimy takie stoiska przy drodze, gdzie cały rok miód jest w postaci płynnej i nikogo to nie dziwi.  Dlatego warto się dokształcić i kupować na jesieni czy w zimie miód, który będzie skrystalizowany. Możemy potem sami miód delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej jeśli potrzebujemy go dodać do potraw czy deserów. Będziemy wtedy pewni, że miodu nie przegrzaliśmy.

krystalizacja mioduNajczęściej miód płynny sprzedawany w marketach i przez ulicznych pszczelarzy po sezonie letnim  oznacza ingerencję człowieka w ten produkt pszczeli. Miód jest albo cały czas trzymany w podgrzewanych beczkach i mieszany, aby nie uległ krystalizacji albo też (sytuacja najczęstsza w marketach) miód płynny zawiera w sobie syrop glukozowo-fruktozowy. A więc jest to celowy zabieg bazujący na niewiedzy konsumentów. Nie ma sensu wydawać kilku złotych mniej i faszerować się sztucznym miodopodobnym produktem. Lepiej poszukać prawdziwego pszczelarza i prawdziwy miód, który przebywa jedynie 2 drogi – włożenie ramki z ula do miodarki i odwirowanie (przecedzenie go przez sita w celu usunięcia drobinek wosku) oraz ostatecznie  nalanie go od razu do słoików.  Tak przygotowany do sprzedaży miód musi ulec krystalizacji  w ciągu 2-3 miesięcy od miodobrania i niewątpliwie to jest jego gwarancja jakości dla nas. Inaczej możemy być pewni, że z miodem płynnym sprzedawanym po sezonie jest coś nie tak. Wyjątek tutaj stanowi tylko czysty miód akacjowy. I to zapamiętajmy!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pasieka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *