Miód nawłociowy

miód nawłociowy

miód nawłociowy

Po ponad miesięcznym pobycie uli z pszczołami w lesie koło Szczecina udało się uzyskać bardzo aromatyczny miód nawłociowy. Pszczoły pracowały dzielnie, walcząc z kiepską pogodą w sierpniu. Hektary nawłoci dostarczyły pszczołom dużą ilość pyłku nektaru, który od razu pszczoły spożytkowały na wychów pokolenia zimowego. Niestety bardzo chłodna końcówka sierpnia i początek września sprawiły, że pszczoły sporą ilość miodu z nadstawek zjadły. Tym razem wyjazd z ulami na pożytek można określić jako mało opłacalny. 8 uli które stały na pożytku nawłociowym przyniosło zaledwie 35 słoików. Przy podliczeniu kosztów dojazdu i obsługi, bilans ledwo przekracza poziom na plus. Na szczęście poznałem smak tego cennego miodu i warto było wyjechać z ulami, bo są to teraz najsilniejsze rodziny pszczele idące do zimy.

Aromat tego miodu jest wyjątkowy, w okolicy były pola nawłoci oraz lasy iglasto-liściaste z wrzosem. W smaku najpierw czuje się kwaskowatość, następnie głęboki smak karmelowy . Zapach jest herbaciany. Całość sprawia, że po jednej łyżce chce się następną. Zapraszam serdecznie do spróbowania tego smaku, tym bardziej, że jest to rzadka odmiana miodu w sprzedaży.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Filmy pszczelarskie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *