Miód z Przecławia

W tym roku moja pasieka oferuje 3 rodzaje miodu. Na czwartą odmianę trzeba będzie zaczekać do końca sierpnia, bo pszczoły zostały wywiezione na nawłoć i do lasu. Mam więc nadzieję, że jeśli pogoda pozwoli to będzie ciekawy miód leśno-nawłociowy.

Pierwszym tegorocznym miodem jest miód rzepakowy. W skład miodu nie wchodzi jednak tylko rzepak, ale także nektar z klonów, sadów owocowych i mniszka lekarskiego, zwanego potocznie- mleczem. Miód odwirowany został pod koniec maja. Tydzień później zaczęła się jego krystalizacja- czyli naturalny proces przemiany miodu z    płynnego w stały. Takie zjawisko w przyrodzie jest najbardziej oczywiste jak np. 3 stany skupienia wody ( lód, para, woda), czy chociażby smalec – najpierw płynny, potem po zastygnięciu krem do smarowania. Mit „zcukrzenia” miodu to często krążący u wielu klientów problem. Warto więc poszerzać swoją wiedzę i nie dać się „zrobić w konia” w sklepach czy marketach, gdzie miód jest tylko płynny.

Drugim tegorocznym miodem jest miód wielokwiatowy. Zawiera mieszankę nektaru z różnych kwiatów. Żaden gatunek roślin nie osiągnął przewagi pyłkowej ponad   50 % w miodzie, stąd też nie może być miodem odmianowym danej rośliny czy drzewa. Miód odmianowy zwany np. akacjowym czy malinowym mielibyśmy, gdyby przewaga pyłkowa nektaru z akacji czy maliny osiągnęłaby wspomniane ponad 50% występowania tych pyłków w miodzie.  Ten akurat miodek zawiera mniej więcej równe wartości nektaru  z akacji,  maliny, chabru i całej gamy roślin i krzewów kwitnących w czerwcu. Stąd też nazywamy taki miód wielokwiatowym. Odwirowany pod koniec czerwca.

Trzecim tegorocznym miodem jest miód lipowy. Przez wielu uznawany za klasyczny, najlepszy z miodów, znalazł także swoje miejsce i w mojej pasiece. Pogoda w pierwszej połowie lipca pozwoliła pszczołom przynieść cenny nektar z okolicznych lip. Barwa ciemnopomarańczowa, miód stosowany w chorobach gorączkowych, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności.

Chcesz spróbować prawdziwego miodu, który klienci oceniają jako ten, który jedli w dzieciństwie?  Zadzwoń i umów się na degustację – 503050844.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Filmy pszczelarskie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *