Prawdziwy miód krystalizuje

Pszczelarze spotykają się cały czas z problemem świadomości klienta jeśli chodzi o prawdziwość miodu. Otóż, utarło się w świadomości, że miód powinien być „lejący”, „nie scukrzony”. Kampanie reklamowe oraz sieci hipermarketów dobrze to wykorzystują eliminując z półek sklepowych prawdziwe miody na rzecz tych płynnych.

Powtarzam zatem kolejny raz: Prawdziwy miód pszczeli, naturalny, bez żadnych sztucznych dodatków robi się po pewnym czasie skrystalizowany. Jest to naturalny proces i kto sprzedaje tegoroczny miód w grudniu jako płynny fałszuje w jakiś sposób naturalność miodu. Może to uczynić na 2 sposoby: przez rozpuszczenie z wodą lub syropem cukrowym lub poprzez podgrzewanie miodu i ciągłe jego mieszanie w beczkach. W pierwszym przypadku miód w ogóle nie skrystalizuje, a w drugim powinien w ciągu miesiąca nabrać postać stałą po ustaniu mieszania i podgrzewania.

Prezentuje film mojego sąsiada, który w prosty sposób udokumentował co dzieje się z miodem po nalaniu go do słoika i odstawieniu na półkę.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Filmy pszczelarskie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Prawdziwy miód krystalizuje

  1. Justyna pisze:

    Witam. Czytam już sporo o prawdziwości miodu i mam mętlik w głowie. W grudniu kupiłam miód płynny i byłam pewna, że wreszcie kupiłam miód prawdziwy, do tej pory aż trafiłam na tą stronę. Robiłam dwa testy na prawdziwość miodu (test ołówka – rozprowadzilam krople miodu na dłoni ołówkiem i nie zmienił miód wyglądu, oraz test szklanki z wodą- łyżeczką wlewałam miód do szklanki wody i miód spływał cienkim strumieniem i osadził się na danie szklanki) i wyszły, że kupiłam właściwy. Do tej pory się nie skrystalizował, więc wychodzi na to, że nie jest prawdziwy. W związku z tym mam pytanie, jak to możliwe, ze robiąc dwa testy, które miały sprawdzić prawdziwość miodu, dalej okazuje się, że coś jest z nim nie tak ? I co jest z nim nie tak ? Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *