Trzy rodzaje miodu z naszej pasieki

W tej chwili oferujemy 3 rodzaje miodu. Pasieka stoi obecnie jeszcze na nawłoci, więc jeśli pogoda będzie dobra to pojawi się we wrześniu jeszcze czwarty – miód nawłociowy.

Miód malinowo-gryczany

Miód malinowo- gryczany to mieszanka nektarów maliny leśnej i gryki. W smaku łagodny, bogaty aromat smakowy, w zapachu wyczuwalna gryka. Nie smakuje jak typowy miód gryczany. Z racji połączenia nektaru tych dwóch roślin lecznicze działanie tego miodu musi być bardzo wysokie. Malina – na gorączkę i przeziębienia, gryka – z naturalną rutyną i największą liczbą witamin postawią na nogi każdego. Miód pochodzi z okolic Ińska.
Konsystencja miodu: w trakcie krystalizacji

Miód wielokwiatowy z lipą, nostrzykiem, chabrem to w dużej mierze miód lipowy. Miód wielokwiatowyNiestety przewaga pyłkowa kwiatu lipy w miodzie nie pozwala uznać go za czysto lipowy. A to za sprawą tego, że pszczoły dołożyły do tego miodu cenny nektar z nostrzyka i chabrów kwitnących w polach. W smaku bardzo aromatyczny, wyczuwalny smak nektaru lipowego, słodki. Konsystencja miodu:  w trakcie krystalizacji.

 

 

Miód gryczany

Miód gryczany ze spadzią iglastą to czysty, czarny nektar gryczany. Jest mała domieszka spadzi iglastej z lasu świerkowego co czyni miód bogatszym w składniki lecznicze. Najzdrowszy polski miód zaraz po miodzie z cząbru. Zawiera najwięcej aminokwasów, ma w sobie duże ilości rutyny i witamin. Bardzo dobrze wpływa na mięsień serca – wzmacniając go. Obniża ciśnienie. Zalecany często w stanach po operacyjnych. W chwili obecnej w postaci płynnej.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Leczenie, Pasieka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *