Wędrujemy

Nasza pasieka ma charakter wędrowny, co oznacza, że po głównym pożytku – rzepaku ruszamy w drogę z naszą pasieką. To ciężka praca, bo ule trzeba najpierw zabezpieczyć, spiąć pasami, załadować na lawety. Wszystkie te prace odbywają się w nocy, gdy pszczoły nie latają. Ale czego się nie zrobi dla swoich pszczół i nowego miodu odmianowego.

Mamy taki cel w każdym sezonie, aby pszczoły nie stały ani jednego dnia bez pożytku. Przedstawiamy kilka zdjęć z naszych wędrówek. Zaczęliśmy w 2012 r.

Było to pole facellii w areale ponad 30 ha o pięknym fioletowym kolorze, który podziwiali mieszkańcy z całej okolicy. Nieopodal kilkanaście hektarów gryki, do której pszczoły miały jakieś 500 m. Mieliśmy zatem miód faceliowy a potem gryczany.

Na początku czerwca w 2013 r. pojechaliśmy na zbiór gryki, a nieoczekiwanie przez tydzień pszczoły naniosły miodu z maliny leśnej. Wyśmienity miodek. Następnie zaczęła nektarować gryka i pierwszy odbiór miodu był mieszanką maliny i gryki. Wspaniały smak i aromat.

Nawłoć 2013 r.

Nawłoć 2013 r.

Zwieńczeniem sezonu 2013 r. był powrót do zimowli przez ustawienie w sierpniu pasieki na nawłoci. Pogoda była wyśmienita i miód też. Charakterystyczny „cytrynowy” miód nawłociowy na schorzenia układu moczowego i na wzmocnienie. Niestety miód ma 1 wadę – w ciepłym lubi puchnąć, więc trzeba trzymać go w chłodnym – najlepiej lodówce. Na nawłoci kończymy sezon 2013 r.

 

Rok 2014 udał się tylko dzięki zwiększonej ilości uli. Zaczęliśmy w połowie kwietnia z wyjazdem do sadu gdzie obok rosły rzepaki. Następny był wyjazd na malinę i grykę, ale te zawiodły i pszczoły przyniosły miód z lip i kwiatów polnych. Ostatni był pobyt pasieki na nawłoci – niestety pogoda była słaba i konkurencja duża, a pszczoły przez słabe pożytki na gryce nie były w dużej sile i miodu z nawłoci w tym roku nie odebrałem. Dziwny to rok, ale dużo uczy.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *